Exercitiu de recuperare a dragostei dintai

Acesta este un exercițiu personal de evaluare sa te ajute sa recuperezi terenul pierdut în relația cu Dumnezeu și sa intri în ceea ce Dumnezeu are mai bun pentru tine.

El cauta o dragoste fierbinte de la noi, o stare calduta este ceea ce El detesta și aici sunt 3 soluții create de El în scriptura sa te ajute sa evoluezi de la starea de caldicel la cea de fierbinte.

Am scris acest articol ca rezultat al cautarii mele disperate de acum câțiva ani, în dorința de a recupera ceea ce odată aveam în relația mea cu Dumnezeu dar cumva am pierdut-o în mijlocul unei vieți ocupate cu multe lucruri si oameni care cereau timpul meu și și datorită multor dezamagiri.

Am realizat la un timp ca nu mai eram aceeași care eram înainte în dragostea pentru Isus, nu pentru ca eram într-un păcat anume, dar nu mai eram pasionata, în flăcări ca mai înainte. Mi-am permis sa devin calduta. I-am permis vieții să mă modeleze într-un creștin caldut. Am permis multor experiențe dureroase sa ia din infierbantarea relatiei mele cu Dumnezeu, mai ales atunci când lucrurile la care am visat nu au ieșit în modul în care ma așteptam.

Am încercat din greu din când în când să mă întorc înapoi unde obișnuiam sa fiu odată in relatia mea cu Dumnezeu și de fiecare data cadeam epuizata după doar câteva săptămâni. Credeam ca recuperarea dragostei dintai era mai degrabă un planset adânc emoțional și o puternica dorința de motivare ca și cum aceasta va ajuta. Dar nu a funcționat, din același motiv pentru care rezolutiile de Anul Nou nu durează mai mult decat cateva saptamani, pentru ca era bazat pe puterea mea proprie de recuperare, și prin mine încercam sa ma întorc înapoi la Dumnezeu prin puterea mea proprie, în loc dea-I cere lui Dumnezeu cum să mă întorc acolo unde obișnuiam sa fiu odată și sa fac aceasta cu ajutorul și prezenta Sa.

Într-un final am realizat ca chiar nu știu cum să mă întorc la dragostea dintai, toate eforturile mele nu dadeau rezultate și propria mea motivare nu era deajuns de buna. Atunci am renunțat încercând și l-am întrebat pe Domnul cum să-mi recapăt terenul pierdut și cum să mă întorc la starea de a fi în flăcări pentru El. Asta as fi trebuit sa fac de la inceput. 

Exercițiul de mai jos este ce mi-a dat Dumnezeu cand m-a condus prin scriptura să mă aducă de la starea de caldicel la ceea de dragoste fierbinte pentru El, înapoi la glorioasa Sa prezenta.

Dacă inima ta este disperată după o schimbare așa cum a fost a mea și vrei să-ți recapeti dragostea dintai și sa trăiești o viața victorioasa plină de prezenta Domnului, te rog fă-ti timp nu te grabi in acest exercitiu și fă-l cu ajutorul lui Dumnezeu, vorbește cu El pe parcursul acestui exercitiu. Este bazat pe o soluție de 3 pași pe care Dumnezeu a dat-o bisericii în Apocalipsa 2:5 pentru recuperarea dragostei lor dintâi.

„ Adu-ți aminte de unde ai căzut, pocaieste-te și întoarce-te la faptele tale dintai. Altfel, voi veni la tine și-ti voi lua sfesnicul din locul lui, dacă nu te pocaiesti.”

Soluția lui Dumnezeu de 3 pași este descrisa foarte clar :
1. adu-ți aminte de unde ai căzut,
2. pocaieste-te ( aceasta include a te apropia de Dumnezeu și a fi umplut cu Duhul Sau)
3. fă faptele tale dintai.
Gandeste-te la urmatooarele lucruri:
– amintește-ti cum arata viața ta de zi cu zi când erai pe culmea relatiei tale cu Dumnezeu.
– unde ești acum cu Dumnezeu,
– ce ai pierdut intre timp 

Suntem chemați de dumnezeu sa:
„ Păstrează ce ai, ca nimeni sa nu-ți ia cununa” ap 3:11

Faptul ca Dumnezeu ne-a dat soluția în 3 pași simpli ar trebui să ne dea speranța ca recuperarea este posibila și așa cum umblam cu El prin aceasta o vom obtine.

Instructiunii înainte de exercițiu:
Înainte de a începe exercițiul de mai jos, te rog roagă-te și cere-I lui Dumnezeu să-ți aducă aminte toate atitudinile, felurile de a fi și lucrurile pe care le-ai făcut care te-au ținut strâns legat de El și pe cele care chiar ți-au hranit relația cu Dumnezeu.

Acest exercițiu nu poate fi făcut numai de tine singur ci vorbește cu Dumnezeu pe parcursul intregului proces. Nu-l întreba doar ce sa schimbi ci si cum sa schimbi.

Viața ta poate fi foarte diferita acum fata de cea care a fost când erai în culmea relatiei tale cu Dumnezeu, poate ai mai multe responsabilități, mai puțin timp, mai puțina energie. De aceea ai nevoie sa vii în comuniune cu Dumnezeu pe parcursul acestui exercițiu ca sa poți afla de la El Cum sa ajustezi viața ta zilnica, cu toate cerintele ei, sa incluzi în continuare obiceiurile pe care le aveai odată, deși s-ar putea să fie nevoie acum să fie modificate în termeni de cât de mult timp și efort poți sa dedici.

Nu încerca să faci exact ceea ce făceai atunci în termeni de timp și efort. Probabil erai mult mai tânăr, plin de energie și nu aveai multe responsabilități. Încercând sa aplici aceeași investitie de timp și efort pe care ai făcut-o în trecut în viața ta de acum care este mult mai ocupata poate conduce la o scurta explozie de activități pline de speranța urmate apoi de epuizare și eșec datorită asteptarilor nerealiste.

Principiile, obiceiurile, atitudinile, felurile de a fi și de a face lucrurile pe care le-ai urmat cu grija în trecut sunt încă valabile și aceasta este și ceea ce Dumnezeu cere de la tine, sa te întorci la acestea dar felul de a le pune în practica în prezent, la o viata mult mai plina va lua o forma mult modificata, ajustand pentru a fi realist. Numai Duhul Sfant poate să-ți reveleze ceea ce este realistic în cazul tău.

Ispita va fi sa vrei să faci din zel totul la fel, aceeași cantitate ca și când erai pe vârful relatiei tale cu Dumnezeu. Dumnezeu nu cauta o copie exactă a experientelor trecute ci mai degrabă sa recupereze valorile și obiceiurile care alimentau relația ta cu El și sa le aplici cu înțelepciune în viața ta din prezent, totuși într-o forma modificata. Este nevoie să-i permitem lui Dumnezeu să ne arate ce este înțelept pentru acum și ce este nesustenabil pe termen lung, oferindu-ne obligatiile prezente. Aceasta poate să-și schimbe forma din când în când, așa cum variatele anotimpuri se schimba în viața, de la ocupat la foarte ocupat sau de la ocupat la foarte puțin ocupat.

Odată ce Dumnezeu îți dezvăluie lucrurile pe care le poți recupera nu încerca sa le aplici pe toate deodată. Din nou, cere-I Domnului o ordine sau un plan cum sa aplici în programul tău de viața. Dacă încercam sa schimbam prea multe prea repede putem cădea în eșec și dezamăgire. Lasa-L pe Domnul să-ți arate cum sa aplici planul de recuperare. Poate începe cu un singur lucru oe care-l schimbi și sa aplici pana este din nou un obicei și apoi mergi mai departe la altul, sau poate parea ca încerci câteva schimbari la început și apoi adauga mai multe mai târziu. El te cunoaște și îți cunoaște viața cel mai bine, așa ca incredete în El cu calauzirea Sa în Ce, Când și Cum să faci.

Ca parte din evaluarea de mai jos vom privi deasemenea la lucrurile care ne țin ocupați dar într-un fel care ne distrag de lângă Dumnezeu și ne țin preocupati cu ce este mai puțin important. Nu este vorba numai de ceea ce am făcut sau de ce este nevoie sa incepem sa refacem, ci de ceea ce alegem sa nu facem pentru a putea fi mai aproape de Domnul.
Haide-ți să ne rugam acum și sa-L rugam pe Dumnezeu să ne arate lucrurile care trebuiesc schimbate.

Tata ceresc, te rog în Numele lui Isus să-mi aduci aminte felul în care eram și felul cum traiam când eram pe culmea relatiei mele cu Tine. Arată-mi ce atitudine obișnuiam sa am, ce valori și cu ce obiceiuri traiam și ce ma ajuta să-mi alimentez pasiunea pentru Tine. Arată-mi cum arata viața mea de zi cu zi de atunci. De îndată ce îmi arăți aceasta, te rog arată-mi cum sa recuperez și cum sa aplic acele lucruri în viața mea prezenta și cum sa le pun în agenda mea, așa încât să mă pot schimba cu adevărat, nu doar sa doresc schimbarea. Tu singur știi cel mai bine viața mea și starea mea prezenta și ma incred în Tine să mă calauzesti în ceea ce Tu ai mai bun pentru mine, pas cu pas implementand schimbarea pe care Tu o dorești. Îți mulțumesc! Amin.

1. Amintește-ti de unde ai căzut

A. scrie mai jos cum arata relația ta cu Dumnezeu în plină dragoste pentru Isus.

B. scrie mai jos lucrurile care erau parte din viața ta în culmea relatiei tale cu Dumnezeu.

1. obiceiurile care le aveai, cel mai profund punct cu Dumnezeu.
2. atitudinile la care erai atent sa le ai.
3. felel de gândire, de vorbire, felul de a fi.
4. lucrurile la care erai atent sa le faci, și lucrurile de care te fereai, lucrurile care nu păreau rele în sine dar îți distageau atenția de la a fi aproape de Domnul.

2. Pocaieste-te
Pocaiete-te prin a decide ca nu te vei opri când aceste lucruri sunt parte din viața ta iarăși, și fă un plan de ale reintroduce în viața ta începând de azi.
Du-te la fiecare din lucrurile care le-ai scris- unul câte unul- și roaga-L pe Domnul Cum sa aplici schimbarea în viața ta prezenta. Întreabă-L lucruri ca:
1. Este acest lucru în continuare ceva de care este nevoie să-l aplic în acest moment în umblarea mea cu Domnul?
2. Cum pot potrivi acest lucru în agenda mea așa încât sa devină parte regulata din viața meadin nou?
3. Trebuie sa schimb anumite lucruri pentru a putea face loc schimbarilor?
4. Trebuie sa opresc a mai face anumite lucruri care îmi iau timp de la implementarea acestor schimbari?
5. Când este rezonabil și sustenabil sa incep sa aplic schimbarea? Este chiar acum sau după ce un alt pas a fost făcut în prealabil?

( Avertizare: Diavolul îți va spune ca azi nu este convenabil și ar trebui stabilit un termen nelimitat, dar Dumnezeu întotdeauna îți va spune când poți începe așa încât vei reuși să faci schimbarea . Nu asculta mesajul de amânare al Diavolului să-ți de-a un program cu privire la modul de a aplica modificarile într-un fel care va produce fructul dorit în viața ta)
Mergi prin fiecare punct pe care l-ai scris la sectiunea „aminteste-ti” și pune întrebările de la sectiunea „pocaieste-te”, apoi scrie respunsurile Domnului pe o bucata de hârtie.

Important:
Cea mai importanța schimbare pe care o poți face este să-ți pui timp deoparte pentru a te apropia de Dumnezeu pentru a fi umplut cu Duh Sfant. Acest prim pas te va ajuta cu toți celalalti pași de pocainta pentru ca vei fi imputernicit de plinatatea Duhului Sfant sa implementezi schimbarile tale de pocainta.
Nu poți implementa schimbarile venite de la o mentalitatea de datorie faute pe uscat. Ai nevoie de prezenta lui Dumnezeu și de umplerea cu Duh Sfant, ca sa poți face schimbarile cu ajutorul și calauzirea lui Dumnezeu. Acesta este cel mai important pas de pocainta fără de care celalalte nu vor funcționa.

3. Pune schimbarile în agenda ta (fă primele fapte)

Poți face cu sarguinta toate cele de mai sus și sa rămâi neschimbat încă, dacă schimbarile dorite de tine nu sunt ultimele pe lista ta de rutina zilnica cu „ ce ai de facut”.

Întreabă-L pe Domnul să-ți planifice succesiunea modificarilor. Unele ar putea începe imediat, altele ar putea fi nevoie sa te astepe pe tine să le faci loc în viața ta ca sa le poți implementa. În acest caz, pune pe agenda ta când vei face timp sa reanalizezi lucrurile. Nimic nu ar trebui să fie lăsat pe tărâmul dorintei, ci trebuie finalizate în agenda ta.
Aceasta este diferența dintre dorința și schimbarea propriu-zisa. În cazul în care nu se finalizeaza în agenda ta atunci aceasta este doar un vis frumos pe țeava și nu o schimbare reala.

Dacă apare orice schimbare în acest proces, simțiți-va liberi să-mi scrieți și sa discutam la mari @christian-faith.com sau pe Facebook.

Fie ca Domnul sa te conduca în a-ți aminti si în a te pocai și a face apoi, și astfel sa te ajute sa te ții de terenul recuperat.

Traducerea: Dana Voinea

I invite you to build a faith community together with me. Join my social media channels and let’s connect, especially if you want freedom or fullness in Christ.

My Telegram has a ministry channel. On Tiktok I have many videos and new ones regularly.

Interested In Our Newsletter?
Stay in the know with news and promotions.

Email *

 

 

Full Name *

 

 • Categories

 • About Us

  Michael FackerellHi my name is Michael Fackerell, founder of this site. It is created to help you know Jesus and get a great eternal reward from God Almighty. Learn More

  Depressed? Anxious?

  Bible Games and Apps

  Bible Meditation AppVisit credtec.co for all products and games, like this RPG, Overcome the Darkness.  
  Get our Free Bible Meditate app. You can search themes, play verses repetitively, shuffle, build custom playlists. For Android and iOS. Learn more. 

  Become a Supporter

  Help us reach more people with the true and full gospel. Jesus said, “Give and it shall be given unto you. The measure you use will be measured back to you.” (Luke 6:38)
   

  Christian-Faith.com App

  Christian-faith appGet our Free Christian-Faith.com app. For Android and iOS. Have easy access on your phone to this content. Learn more.